Dieta dla włosów osłabionych

Rate this post

Na osłabienie włosów wpływ mają różnorodne czynniki. Można zaliczyć do nich między innymi niewystarczającą ilość witamin oraz mikroelementów przyjmowaną wraz z codziennym pożywieniem. Nieracjonalne odżywianie się w znacznym stopniu prowadzi do pogorszenia kondycji włosów. Mówiąc o odpowiedniej pielęgnacji włosów, na uwadze trzeba mieć przede wszystkim właściwie zbilansowaną dietę, bogatą w białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Na nic zda się bowiem stosowanie najlepszych preparatów pielęgnacyjnych, skoro nie zapewnimy włosom odżywienia od wewnątrz.

Włosy również potrzebują odpowiedniego pożywienia. Przyjmowane na co dzień produkty w znacznym stopniu decydują o ich kondycji. Stosując dietę racjonalną, wartościową i w pełni zbilansowaną, możemy przyczynić się do poprawy ich wyglądu oraz stanu. Aby włosy były mocne i elastyczne, potrzebują odpowiedniej dawki, zarówno mikro-, jak i makroelementów. W tym celu niezbędne jest dostarczanie do organizmu właściwych dawek cynku, krzemu, czy żelaza. Pierwiastki te odpowiedzialne są za produkcję keratyny, która stanowi podstawowy składnik naszych włosów. Nie dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i minerałów przyczynia się do pogorszenia kondycji nie tylko naszych włosów, lecz także skóry i paznokci. Aby włosy mogły prawidłowo funkcjonować, niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy A, B6, B12, C oraz E. Niezwykle ważna jest także suplemenacja kwasu foliowego, miedzu, cynku, żelaza oraz jodu. Zarówno witaminy, jak i mikroelementy przyczyniają się do przyspieszenia wzrostu włosów. Ponadto dodają włosom blasku i nawilżają je. Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta to także gwarancja poprawy samopoczucia – tak długa lista korzyści powinna zachęcić każdego do zmiany dotychczasowego trybu życia 🙂

Zdrowa dieta, czyli jaka?

zdrowa-dieta-295x300

Prześledźmy teraz szczegółowy skład zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety, przyczyniającej się do poprawy kondycji naszych włosów. Na początek mikroelementy. Najbardziej wartościowe dla naszych włosów mikroelementy to przede wszystkim cynk, miedź oraz żelazo. Ważne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości selenu, czy arsenu. Niedobór mikroelementów w znacznym stopniu przyczynia się do osłabienia włosów i ich nadmiernego wypadania. Każda dieta powinna dostarczać także odpowiedniej energii w postaci węglowodanów. Dotyczy to w szczególności diety dla włosów osłabionych. Podobnie jest z aminokwasami, które są niezbędne do ich wzrostu. Przyczyniają się one również do tworzenia keratyny. Niedobór metioniny na przykład prowadzi do znacznej suchości oraz łamliwości włosów. Brak tryptofanu skutkuje za to łysieniem rozlanym. Odpowiednio zbilansowana dieta to przede wszystkim taka, która zawiera duże ilości witamin. Ich niedobór, a zwłaszcza witaminy A, prowadzi do znacznego osłabienia włosów, ich suchości oraz łamliwości.

Teraz kolej na przedstawienie produktów, które zawierają w swoim składzie niezbędne witaminy oraz mikroelementy. Cynk, który jest niezbędny do produkcji keratyny, a więc głównego składnika włosów, znajduje się przede wszystkim w orzechach włoskich, jęczmieniu, ostrygach, migdałach, życie, kokosie, kukurydzy, ziarnach słonecznika, jajach, soczewicy, groszku, orzechach nerkowca, pszenicy, ziarnach dyni, grzybach, czy fasoli mung. Warto wspomnieć, że dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi około 2 mg.

Duża zawartość magnezu znajduje się między innymi w takich produktach, jak: kapusta, jabłka, brokuły, orzeszki piniowe, fasola, kabaczek, pomidory, melon, buraki, jęczmień, tofu, żyto, orzechy włoskie, kokos, morele, kurczak, brukselka, gruszki, kalafior, kukurydza, ziarna słonecznika, grzyby, groszek, soczewica, pszenica, brzoskwinie, ziarna dyni, orzechy nerkowca, cebula, czy marchew.

Bardzo dobrym źródłem wapnia są takie produkty, jak: brokuły, buraki, kapusta, pomidory, jaja, seler, melon, jabłka, orzechy włoskie, nać pietruszki, tofu, jogurt, czosnek, por, oliwki, bakłażan, soczewica, pomarańcze, fasola, ziarna dyni, marchew, soja, jęczmień, ryby, gruszki, wiśnie, daktyle, groszek, grzyby, czy fasola mung.

Duża ilość jodu znajduje się przede wszystkim w rybach oraz w zielonej sałacie. Witamina A znajduje się głównie w takich produktach, jak: jaja, marchew, zielone warzywa, papryka, mleko oraz wątróbka. Dobre źródło miedzi stanowią ziemniaki, banany, soja oraz ryby.

Witaminy z grupy B regulujące głównie wydzielanie łoju oraz zapobiegające nadmiernemu wypadaniu włosów zawarte są w takich produktach, jak: brokuły, ziemniaki, szpinak, orzeszki piniowe, kurczak, owies, soja, seler naciowy, pszenica, awokado, fasola mung, proso, ostrygi, ziarna słonecznika, kukurydza, daktyle, papryka, a także brukselka.

Witamina C, która jest niezbędna przede wszystkim do produkcji keratyny znajduje się głównie w cytrusach, sokach owocowych, pomidorach, natce pietruszki, kapuście, kiwi oraz czarnej porzeczce. Niedobór witaminy C prowadzi do rozdwajania się włosów oraz zwiększenia ich łamliwości.

Żelazo, również niezbędne do produkcji keratyny, znajduje się w takich produktach, jak: szpinak, owies, soja, tofu, morele, brukselka, sezam, kukurydza, jaja, ziarna słonecznika, grzyby, oliwki, pszenica, daktyle, orzechy nerkowca, ziarna dyni, awokado, czy orzechy włoskie.

Witamina E przyczynia się do przyspieszenia wzrostu włosów, poprawiając ich nawilżenie oraz dodając im blasku. Duże ilości witaminy E znajdują się w orzechach, maśle, zielonych warzywach, jajach oraz pełnoziarnistym pieczywie.